KOÇLUK  NEDİR? image
İnsanlar hayatta sık sık yol ayrımlarına gelirler. Gelinen her yol ayrımında bir seçim yapmak ve gelişerek ilerlemek gerekir. Ne var ki, bir süre sonra, hep aynı sorunları yaşadığımızı, aynı seçimleri tekrarladığımızı ve bir kısır döngü içine girdiğimizi fark edebiliriz. Bu farkındalık noktalarında, konfor alanından çıkıp farklı çözümler üretmek ve hayata farklı bir yön vermek her zaman kolay olmaz. Ve tam da bu noktada bir rehbere ihtiyaç duyarız. Sadece kendimizi fark etmek, düşüncelerimizi düzenlemek, ne istediğimize karar vermek ve yeniden hareket edebilmektir ihtiyacımız olan. Koç, işte bu ihtiyaç anlarında devreye girer.

Koç bir danışman ya da mentor gibi kişiye akıl vermez, yön göstermez, kendi deneyimlerini aktarmaz. Tersine, kişinin kendi yolunu bulmasına, kendi çözümlerini üretmesine yardımcı olur. Koç bir psikolog ya da terapist de değildir. Sorunları tespit ettikten sonra, tamamıyla çözüme odaklanır. Koçun amacı, kendi potansiyelini keşfederek harekete geçebilmesi için kişiye rehberlik etmek, farkındalık yaratmaktır. Bunu da ucu açık ve sorgulatan sorularla yapar. Her insan, doğal olarak yüksek bir potansiyel ve belli yeteneklerle dünyaya gelir. Kimi insan bunu hayatın doğal akışı içerisinde keşfederek ortaya çıkarabilir ve hayatını buna göre yaşar. Bazı insanlar ise kendilerini keşfetme yolunda rehberlere ihtiyaç duyarlar. Koçlar, tıkanma noktalarında ya da önemli virajlarda başvurulacak yol arkadaşlarıdır.

Koçluk alırken, koçun yaptığı çalışmalara ve uzmanlık alanına dikkat edilmelidir.

Koçluk, artık tüm dünyada ve ülkemizde de meslek olarak kabul edilmiş ve meslek standartları tanımlanmış, saygın bir iş koludur ve bir çok alanda, psikologlar ve terapistler, koçlarla omuz omuza çalışarak, kişilerin bireysel gelişimlerine büyük katkılarda bulunurlar.

Canlı yayında gerçekleştirdiğimiz gerçek bir koçluk seansını izlemek için aşağıdaki linki tıklayın:

 https://www.youtube.com/watch?v=Pv39K8YM1J4&t=24s