Hipnoza girmek için inanmak gerekir mi?
Hayır. Hipnoz, inanca dayalı bir çalışma değildir. Her insanın doğasında olan ve gün içinde, bir rehber olmaksızın da oluşabilen bir zihin durumudur. Ancak kişinin, hipnotistle işbirliği yapmak için istekli olması zorunludur. Bu anlamda pozitif düşünce tabii ki fayda sağlar.
Kişi isteği dışında zorla hipnoza sokulabilir mi?
Hayır. Kişi, kendi isteği dışında hipnoza girse bile, kendiliğinden ve hemen hipnozdan çıkacaktır. Çünkü, hipnoz olmak istemeyen kişiye kendi isteği dışında telkin verilemez. Hipnoz, ancak ve ancak hipnotist ve danışanın işbirliği ile mümkündür.
Kaç seans gerekir?
Her insanın hipnozla etkileşimi farklıdır. Bu sebeple hipnozun süresi ve kaç seans gerekeceği kişiye ve konuya göre farklılık gösterir. Bazen tek seansta sorun çözülebildiği gibi, bazen birkaç seans tekrarlamak gerekebilmektedir.
Hipnoz %100 çözüm müdür?
Hipnoz, tek başına hipnotistin gerçekleştirdiği bir mucize değildir. Sonucu gerçekleştiren, esasında kişinin bilinçaltıdır. Hipnotist ve danışan arasında işbirliği gerektiren bir tekniktir ve sonucun başarısı, öncelikle kişinin kendisine bağlıdır. Hipnotist, sadece kişiye doğru telkinleri vererek rehberlik eder. Bu yüzden ''%100 başarı'', ''kesin çözüm'' gibi vaatler vermek gerçekçi ve etik değildir.
Hipnozdan Uyanmamak Mümkün mü?
Hayır. Bugüne kadar hipnozdan uyanamayan bir vaka tespit edilmemiştir.
Olabilecek en olumsuz durum, kişinin fazlasıyla gevşeyerek uykuya dalmasıdır, ki bu durumda zaten telkinleri alamayacağı için hipnoz seansı kendiliğinden sona erer.
Hipnoz Altındaki Kişi Sırlarını Açıklar mı?
Hayır. Kişi, hipnoz altındayken, konuşulan, söylenen her şeyin farkındadır ve ters gelen bir durum olduğunda derhal, kendiliğinden uyanarak hipnozdan çıkar.
Hipnotist Ne Yapar, Ne Yapmaz?
Hipnotist, teşhis ve tedavi etmez. Motive eder, teşvik eder, kişinin hedefleri doğrultusunda hareket edebilmesi için gerekli özgüveni ve motivasyonu yükseltmesine, yanlış inançlarından, korkularından kurtulmasına yardımcı olur. Kişinin yaşam kalitesini arttırmakla ilgili araçları sağlar, bilinçaltında kayıtlı engelleri ortadan kaldırması için rehberlik eder. Kişinin yeni bir davranış modeli geliştirmesine yardım eder.